Brezplačna celostna hospic paliativna oskrba

Ljubhospic je namenjen bolnikom z napredovalo neozdravljivo boleznijo ob koncu življenja, pri katerih se je zdravljenje zaključilo, potrebno pa je skrbno lajšanje simptomov bolezni. V hiši spremljamo človeka celostno, ne sledimo zgolj fizičnim, ampak tudi čustvenim, duhovnim ter socialnim potrebam. Pozornost in pomoč zagotavljamo svojcem in prijateljem, tako pred kot po smrti našega uporabnika. Ne glede, kje ljudje so, jih srečamo tam, kjer nas potrebujejo, vselej v duhu hospic oskrbe. Paliativno oskrbo težko bolnih ob koncu življenja sočutno dopolnjuje duhovna podpora, ki išče odgovore na vprašanja o življenju, upanju in smislu. Poleg dušebrižnika, ki je eden od članov tima, duhovno podporo zagotavljajo tudi predstavniki drugih verskih skupnosti.

Multidisciplinarni pristop

V Hiši Ljubhospica zagotavljamo zdravstveno nego in psihosocialno podporo s strokovnim multidisciplinarnim paliativnim timom, ki ga tvorijo vodja hiše, zdravnik, farmacevt, medicinske sestre, strokovna/socialna delavka, negovalke in gospodinja. Pomemben del mozaika predstavljajo usposobljeni prostovoljci, ki s člani tima usklajeno skrbijo za ohranjanje dostojanstva vsakega oskrbovanca hiše.

interdisciplinarni tim-02

Načela hospic oskrbe

  • Celostna oskrba bolnika, katere cilj ni podaljševanje ali skrajševanje življenja, ampak zagotavljanje čim boljše blažilne (paliativne) oskrbe, ki pripomore k izboljšanju kakovosti bolnikovega življenja.
  • Psihosocialna pomoč in duhovna opora bolnikom ter svojcem v procesu sprejemanja bližnje smrti.
  • Zagovorništvo bolnika: spoštovanje njegovih potreb, dostojanstva in pravice do samoodločanja.
  • Multidisciplinarni timski pristop pri oskrbi bolnika in podpori njegovih svojcev.
  • Zagotavljanje psihosocialne podpore bolnikovim svojcem v času bolezni ter po njegovi smrti.
  • Vključenost prostovoljcev, ki v hišo prinašajo pisane dimenzije življenja.
  • Hospic oskrba je namenjena neozdravljivo bolnim v zadnjih mesecih življenja.