Za Hišo Ljubhospica je bilo slovo od leta 2018 še posebej slovesno. V petek, 28. decembra, smo namreč v čarobnem vzdušju frančiškanske cerkve na Prešernovem trgu v Ljubljani organizirali dobrodelni dogodek, na katerem je nastopil edinstveni New Swing Quartet. Številni obiskovalci dogodka so bili poleg duhovne ter božične glasbe deležni tudi navdihujočih zgodb in pričevanj iz hiše.

Direktor Ljubhospica dr. Marjan Sedej je v ganljivem govoru poudaril, da filozofija te hiše ne nagovarja samo hudo bolnih, ampak je pravzaprav memento mori za vse ljudi. »Vsi smo krhki, ranljivi, umirajoči, vsi imamo omejen čas na tem svetu. Kakšni bodo naši zadnji tedni, dnevi, ure? Bomo prepuščeni sami sebi in svojim preobremenjenim svojcem ali pa bomo imeli zagotovljeno oskrbo za čas, ko ne bomo zmogli več – enako kot jo imamo, ko se nebogljeni rodimo na ta svet.«

Dr. Marjan Sedej je ob tem okrcal odnos odločevalcev do Hiše Ljubhospica, ki v skoraj treh letih delovanja niso pristopili k urejanju njenega statusa. »Žal je tako, da neozdravljivo bolni nimajo moči zahtevati in se boriti za pravico, ki bi morala biti zagotovljena vsakemu človeku. Zato se moramo boriti mi v njihovem imenu,« je še poudaril direktor Ljubhospica.

Na koncertu smo tako zbrali sredstva, ki so vitalnega pomena za delovanje edine hiše hospica pri nas. Spomnimo, da njeno delovanje omogočajo izključno donacije, pri čemer je največji donator Lekarna Ljubljana. Oskrba je kljub temu brezplačna za vse.

Odprite tudi vi srce in podprite Hišo Ljubhospica. Pošljite sporočilo LJUBHOSPIC5 na 1919 in prispevajte 5 evrov za njeno delovanje ali pa nakažite sredstva na račun SI56 1910 0001 1315 977 (Zavod Hospic Ljubljana, Komenskega ulica 11, 1001 Ljubljana).

Z vašo pomočjo bomo lahko še naprej zagotavljali strokovno in sočutno oskrbo vsem, ki jo potrebujejo.