Hiša Ljubhospica je v torek, 3. julija, slovesno pozdravila 12 novih prostovoljcev, ki so opravili začetno usposabljanje in bodo odslej enakovredni sodelavci interdisciplinarnega tima strokovnjakov pri oskrbi hudo bolnih ob koncu življenja. Prostovoljci so ob tej priložnosti podpisali pogodbe, s katerimi so se zavezali h kakovostnemu opravljanju dela v skladu z načeli etičnega kodeksa.

Direktor Ljubhospica dr. Marjan Sedej, ki jim je podelil priznanja za opravljen prvi korak, je poudaril, da so prav prostovoljci temelj hospic gibanja, saj udejanjajo njegove najpomembnejše vrednote – sočutje, spoštovanje in ljubezen. »Ponosni smo, da je zanimanje za prostovoljsko delo v naši hiši tako veliko, saj je to znak zaupanja v naše delo in hkrati dokaz, da v družbi še obstaja nesebičen posluh za potrebe tistih najbolj ranljivih,« je dejal.

Tudi vodja Hiše Ljubhospica Tatjana Fink je pred več kot dvema desetletjema začela kot prostovoljka hospica. »Ko postaneš prostovoljec, na življenje ne gledaš več na enak način. Spoznanja, ki te nenehno srečujejo ob delu z umirajočimi, so spoznanja o življenju. Zavedanje o lastni minljivosti te spodbuja k spremembam, nagrajuje pa z veseljem do življenja.«

Njihova mentorica Helena Gregorčič pa je izpostavila, kako pomembno vlogo imajo prostovoljci pri delu s hudo bolnimi: »Najboljše zdravilo za človeka je prisotnost drugega, njegova bližina. Prostovoljci so tisti, ki bolniku prinesejo občutek normalnosti vsakdana in ga iz ukvarjanja s preteklostjo pripeljejo v ta trenutek njegovega življenja, ki ga je še vredno živeti.«

Zaradi velikega zanimanja za prostovoljno delo bodo v Hiši Ljubhospica predvidoma jeseni organizirali še eno začetno usposabljanje, na katerega se lahko prijavijo kandidati, ki so dopolnili 21 let, so zdravi, čustveno stabilni ter niso v aktivnem procesu žalovanja.

Večer smo sklenili s Poletno nočjo, koncertom izvrstne pevke Tamare Goričanec.

Na tej povezavi si lahko ogledate prispevek novinarja Janeza Usenika iz oddaje 24UR.