Hiša Ljubhospica je v soboto, 28. julija, gostila strokovno ekskurzijo iz Varaždina na Hrvaškem. Med 25 udeleženci so bili zaposleni iz Službe za podaljšano zdravljenje in paliativno oskrbo Novi Marof v Splošni bolnišnici Varaždin in prostovoljci Združenja za paliativno pomoč “Srce” Novi Marof. Prišli so si ogledat hišo in spoznat naš način dela, saj se tudi sami intenzivno ukvarjajo z vpeljevanjem paliativnega pristopa in odpiranjem posebnega oddelka za paliativno in hospic oskrbo.

Sestra Emanuela Žerdin, ki je v hiši dolga leta delala kot medicinska sestra, jim je pojasnila, kako poteka sprejem, kaj zajema celostna oskrba bolnika in kakšni filozofiji sledimo pri tem. Predstavila se jim je tudi dežurna ekipa, prostovoljci pa so jim orisali svojo vlogo pri oskrbi bolnika. Ob koncu obiska so si udeleženci ekskurzije tudi ogledali hišo.

Marijana Neuberg iz varaždinske bolnišnice, ki je organizirala ekskurzijo, je povedala, da so bili presenečeni in navdušeni nad hišo in osebjem, pa tudi nad posluhom širše skupnosti, ki z donacijami podpira delovanje tega edinega stacionarnega hospica v državi. “Izkušnja hiše nas je okrepila in prebudila. V Novem Marofu se prav zdaj zaključuje gradnja paliativnega oddelka in obisk v Hiši Ljubhospica nas je še bolj utrdil v nameri, da vsakemu bolniku zagotovimo dostojanstveno, mirno in neboleče zaključevanje življenja, kakršno si zasluži vsak človek.”