Na predpraznični konec tedna, 22.decembra 2109, je Hiša Ljubhospica v Slovenski filharmoniji organizirala dobrodelni večer s katerim so se zahvalili vsem svojim podpornikom in donatorjem, med katerimi je največji Lekarna Ljubljana. Koncert je bil odprt za javnost, saj smo v Ljubhospicu s tem želeli dobroto, katere deležni smo skozi leto, povrniti v obliki nepozabnega glasbenega doživetja za vse. Tako kot je tudi naša celostna paliativna oskrba v Hiši Ljubhospica namenjena vsem, brezplačno.

Zbrane je prvo nagovoril direktor Ljubhospica dr. Marjan Sedej, ki je z ganljivimi govorom na dogodku hvaležnosti opomnil, da je skrb za ljudi, ki nimajo več fizične, ne ekonomske in ne politične moči brez dvoma izraz najvišje civilizacijske norme, najvišjih etičnih načel ter največje nedeljive ljubezni do sočloveka. In Hiša Ljubhospica, ki bo februarja letos praznovala četrto leto obstoja, pomembno spreminja odnos družbe do minevanja. Zato si bodo še naprej prizadevali, da bo brezplačna pravica do dostojnega zaključka življenjske poti še naprej domovala v Hiši Ljubhospica.

Vodja Hiše Ljubhospica Tatjana Fink je prisotne nagovorila kako je v hiši Ljubhospica proces umiranja mnogo več kot le medicinski proces in je zato v oskrbi umirajočega poleg udobja pomembna tudi priložnost za osebno preobrazbo, ko minljivost trka na vrata. Ob koncu življenjske poti bi večina želela imeti ob sebi nekoga, ki bi mu ponudil roko, ki bi ga negoval, odganjal strahove in samoto ali blažil bolečino in druge simptome. In ravno v Hiši Ljubhospica lahko vse to dobijo. Poleg skrbnega strokovnega lajšanja motečih simptomov bolezni dajemo tudi sočutje in ljubezen. Tako bolnikom kot tudi svojcem. Prehod iz tuzemskega tja v onostranstvo, ki ga vsak dojema po svoje in intimno, je v Hiši Ljubhospica pospremljen z dostojanstvom.

Kot zadnji pa je goste nagovoril še v.d. vodje zdravstvene oskrbe Boris Bjeljac, ki je kot član stalnega interdisciplinarnega tima Hiše Ljubhospica prisotnim odstrl kaj se dogaja v srcu hiše na vsakodnevni ravni. Da Ljubhospic brezpogojno nudi pomoč ljudem iz cele Slovenije, brez razlik. Za vse enako in brezplačno. S strokovno podkovanimi sodelavci skušajo upoštevati želje uporabnikov, jim kuhajo hrano, ki si jo želijo in jih spominja na srečne čase, otroštvo ali družino. Strokovno podkovano osebje nudi celostno oskrbo vse dni v letu, vsako uro dneva. S strokovnostjo blažijo fizične bolečine, s srčnostjo, človeškostjo in posluhom pa bolečine srca in duše v katerem koli delu dneva, saj včasih tudi najnaprednejša medicina ni tako dobra za boleče srce in dušo, kot človek. Si pa želijo v novem letu več prostovoljcev, ki bi v hišo prinesli delček zunanjega sveta, veselja do življenja.

Večer je z dobroto oplemenitil tudi slikar Anton Kastelic, ki je naslikal umetniško sliko Tromostovja in jo tudi podaril Ljubhospicu.

 

Zahvaljujemo se vsem našim donatorjem, brez katerih hiša nebi delovala ter prostovoljcem in podpornikom večera: Slovenski oktet, Ženski pevski zbor Lekarne Ljubljana, Združenju SAZAS, Radio Ognjišče, Hiša Vizij, VIVO catering, Makedonija Trade d.o.o., Žito d.o.o., Meso Kamnik d.d.

Zbrane so nagovorili direktor Ljubhospica dr. Marjan Sedej, vodja Hiše Ljubhospica Tatjana Fink in v.d. zdravstvene oskrbe v hiši Boris Bjeljac.

Prva donacija večera je bila umetniška slika, ki jo je ustvaril Anton Kastelic in tudi osebno predal dr. Marjanu Sedeju.

Večer slovenske vokalne glasbe so oplemenitili člani Slovenskega okteta, ki so goste z izjemnim nastopom popeljali skozi slovenske glasbene korenine. Zahvala gre tudi Združenju SAZAS.

Članice ženskega pevskega zbora Lekarne Ljubljana so z izbranimi pesmimi večeru vdihnile praznično vzdušje.