Hišo Ljubhospica je v torek, 7. novembra, obiskal predsedniški kandidat Marjan Šarec. Pozdravil je požrtvovalno delo multidisciplinarnega tima, ki 24 ur na dan in 7 dni na teden skrbi za umirajoče na koncu življenja, in se zavezal, da se bo ob morebitnem nastopu funkcije predsednika republike resno zavzel za ureditev statusa hiše.

»Imam izkušnjo spremljanja umirajočega doma in vem, kako veliko breme svojci občutijo v takšnih situacijah. Če bi imeli v družini takrat možnost premestitve v ustanovo, kot je Hiša Ljubhospica, bi nam bilo veliko prihranjenega,« je na obisku v hiši povedal Šarec. Prepričan je, da je vprašanje oskrbe ob koncu življenja vprašanje, ki se tiče vsakega, zato je treba pri urejanju statusa te ustanove »preiti od besed k dejanjem«. »Kdor sam ni doživel, ne ve, kaj takšna hiša pomeni za bolnike in njihove svojce.« Zato je po njegovem mnenju naloga države, da postane hospic paliativna oskrba enakopravni del sistema zdravstvene oskrbe in da v ta sistem umesti tudi Hišo Ljubhospica. »Če bom izvoljen, bom temu vprašanju zagotovo namenil veliko pozornosti. Dejavnost, ki jo opravljajo tukaj, je treba razširiti, ne pa zmanjšati.«

Multidisciplinarni tim, ki v hiši 24 ur na dan in 7 dni na teden skrbi za umirajoče na koncu življenja in za njihove svojce, je Šarcu predstavil svoje delo, ki ga v enaki meri vodita strokovnost in sočutje. Sestra Emanuela Žerdin je poudarila, da je poslanstvo hiše zagotavljati življenje in dostojanstvo do konca, ter da se oskrba zato prilagaja željam in vrednotam bolnika.

Veliko pozornosti so namenili tudi težavam, s katerimi se hiša sooča pri svojem delu, saj še vedno ni umeščena v sistem zdravstvenega ali socialnega varstva in zato tudi ni upravičena do javnih sredstev. Njeno delovanje skoraj v celoti financira Lekarna Ljubljana. Šarec se je strinjal, da je status nujno urediti, saj mora imeti vsak človek pravico do dostojnega umiranja.

Obisk se je zaključil z ogledom hiše, Šarec pa je tudi poklepetal z gospo Miro in gospodom Ivanom, ki trenutno bivata tam.