V Hiši Ljubhospica zagotavljamo podporo svojcem med boleznijo bližnjega, v času umiranja in tudi po njegovi oziroma njeni smrti. Ena od oblik podpore je tudi srečanje žalujočih, ki smo ga izvedli drugič letos in je tokrat potekalo 26. oktobra. Naši strokovni delavki Helena in Mirjam sta govorili o tem, kaj je značilno za proces žalovanja, in se z udeleženci pogovarjali o njihovih izkušnjah.

Osrednja sporočila srečanja so bila:

  • Procesi, ki spremljajo obdobje žalovanja in so pogosto zelo težki, so normalni. Ne iščimo takoj intervencij zdravnikov, ampak si dovolimo čutiti.
  • Cilj žalovanja ni pretrgati vez in pozabiti. Cilj je ohraniti odnos z umrlim, bodisi s pogovori o njem ali z njim, z obujanjem spominom ali pa s pomočjo ritualov, kakršen je obiskovanje pokopališč in prižiganje sveč. Cilj je najti individualno pot ohranjanja spominov.
  • S pokojnim nismo več v fizičnem odnosu, razvije pa se ponotranjen odnos z njim.

Skoraj vsi udeleženci srečanja so se odločili, da se bodo vključili tudi v skupino za žalujoče.

V Hiši Ljubhospica sicer svojcem nudimo podporo tudi v obliki individualnih pogovorov in v klubu za žalujoče. V letu 2019 načrtujemo tudi izvedbo duhovnega vikenda za žalujoče, ki bo predvidoma trajal od četrtka do sobote in ki bo namenjen intenzivnemu delu na sebi.

Če potrebujete podporo po smrti bližnjega, nas pokličite na tel. 051 487 978 ali pišite na naslov helena.gregorcic@ljubhospic.si.

Toplo dobrodošli.