Svet zavoda Ljubhospica je na seji 21. marca sprejel izjavo o evtanaziji, s katero slednjo odločno zavrača. Izjava se glasi:

“Zavod Hospic Ljubljana evtanazijo, ki je namerna usmrtitev bolnika na njegovo zahtevo ali celo brez ugotavljanja njegove volje, odločno zavrača.

Člani sveta zavoda, zaposleni in drugi sodelavci ter prostovoljci se zavezujemo, da bomo pri delu sledili temeljnim vrednotam hospica, s posebnim poudarkom na nedotakljivosti življenja in spoštovanju človekovega dostojanstva do konca.

Naše poslanstvo je celostna oskrba neozdravljivo bolnih ob koncu življenja, pri čemer umiranje in smrt sprejemamo kot naravni proces. Življenja ne podaljšujemo niti ne skrajšujemo, ampak zagotavljamo njegovo čim boljšo kakovost v času, ki preostaja.”

Izjavo sta podpisala direktor zavoda dr. Marjan Sedej in predsednik Sveta zavoda prof. dr. Jože Balažic.

O stališču bolj podrobno piše vodja Hiše Ljubhospica Tatjana Fink:

“V edini hiši hospica imamo izkušenj z neozdravljivo bolnimi tik pred smrtjo zelo veliko. Še vedno se zgodi, da imajo ob sprejemu neurejeno protibolečinsko terapijo, kopico predpisanih, a ne več potrebnih zdravil, rane, tudi duševni nemir, vendar pa željo, da bi predčasno zaključil svoje življenje, izrazi le redko kdo. Med več kot 400 bolniki, kolikor smo jih oskrbeli v zadnjih treh letih, bi takšne, ki so načenjali vprašanje evtanazije, lahko prešteli na prste ene roke.”

Tatjana Fink ob tem poudarja, da se evtanazija “zdi odgovor, ki je naši družbi hitenja, hitrih rešitev in zapovedane storilnosti pisana na kožo, vendar pa je hospic gibanje nastalo prav kot drugačen
odgovor na potrebe umirajočih”.

Več: Evtanazija_odprto pismo